Vælg det rigtige spejlbassin

Er du på udkig efter et spejlbassin, men er i tvivl om, hvad du skal vælge? Vi har her lavet en liste over ting vi mener du skal overveje.

Hvilket spejlbassin skal jeg vælge og hvordan etablerer jeg det?

Hvad sker der når jeg får vand i haven ud over spejleffekten. Vi har selv et rundt hjemme ved os på 150 cm i diameter. Da vi lavede det og kom vand i, så var der allerede en vandbille i efter et par timer – Det synes jeg er overraskende. I dag har vi løbende spurve og musvitter der kommer og sidder på kanten for at få vand. Solsortene og duerne er der også. Du kan være heldig at få besøg af et egern eller et pindsvin og en sjælden gang imellem en frø. Alle disse dyr er med til at gøre din have til et afvekslende sted og med fuglene får du en hjælper til at fange insekter med. Pindsvinet, frøerne og tudserne hjælper dig med at bekæmpe snegle, ikke mindst dræbersnegle.

Skal dit spejlbassin være rundt eller firkantet?

Alt efter, hvordan din have er indrettet, er det jo et subjektivt spørgsmål. Men man kan sige at de runde former passer ind til langt de fleste haver. Det gør dem med meget stramme linjer også da det kan hjælpe med at bryde en smule.

Materialevalg

Vi laver de firkantede spejlbassiner i facadealuminium, der er lakeret i en mørk antracit farve.
De runde spejlbassiner har vi i 3 mm cortenstål som er en rust træg stål type og dem i 4 mm har vi i almindeligt jern med høj kant. Begge er ubehandlet og her skal du påregne at der kan trænge rust ud i vandet.
Vi har de runde i en sort pulverlak, som giver det bedste spejlbillede. Den sorte pulverlak gør at der ikke kan trænge rust ud i vandet og det resulterer i færre vandskift for dig. Den sorte pulverlak har ral koden 9005.
Hvis du har et lille springvand, eventuelt på solceller, og bruger det i et bassin af corten eller ubehandlet jern, så vil der hurtigere dannes en ”skorpe” på metallet. Rusten i vandet kommer på grund af at boblerne fra springvandet tilfører ilt ned til rusten, som så medfører at det bliver hvirvlet ud i vandet. Dette vil dog aftage lidt, når der kommer en skorpe af rust.

Vedligehold af bassin og vand

Vores anbefaling er at få etableret et afløb over i et dræn, brønd, nedløbsrør eller faskine når de vælger et der er over 40 til 50 liter, da det vil blive nødvendigt at skifte vand et par gange hen over sæson. I bunden her kan du se vores videoguide over, hvordan man kan etablere bassinet.
Regnvand er det bedste at bruge, da det ikke indeholder kalk. Hvis du bruger vand fra vandhanen, så kan der sætte sig en ”hvid” kalkrande i dit spejlbassin. Men fortvivl ikke, du kan opløse dette ved at bruge fortyndet eddike som opløser kalken stille og roligt.