Sådan passer du på fuglene om vinteren

Vi har samlet nogle gode råd og vejledninger til, hvordan vi hjælper vores små fugle i haven, om vinteren. 

Hvordan skal vi fodre fugle om vinteren? 

Det er helt sikkert, at fuglearterne nok skal overleve vinteren, selvom vi ikke fodre dem. Det er dog fantastisk underholdning at se fuglene samle sig om foderbrættet. At observere de små slåskampe mellem arterne og kønnene og ikke mindst at se deres smukke fjerdragter. Og selvfølgelig hjælper vi de svageste fugle ved at fodre, så de også klarer sig igennem en kold vinter.  

Morgenen er mest kritisk 

Om vinteren er der mange mørke timer, hvor fuglene ikke har mulighed for at finde føde. Derfor er morgenen det mest kritiske tidspunkt, på døgnet, for fuglene. De er på eksistensgrænsen og så snart det lysner, skal de ud at finde føde. Her kan vi hjælpe fuglene, så de ikke skal bruge energi på at lede i naturen. Gør foderpladsen klar med alt det gode energifoder de har brug for, så når det bliver daggry, er der allerede serveret. Et godt råd er at vente med at lukke katten ud den første times tid, til fuglene har fået stillet deres værste sult. 

Vil du have mange forskellige arter omkring din foderplads, skal du vælge en varieret kost. Her er nogle gode valg:  

Solsikke, gerne de sorte da de har et højere fedtindhold end de stribede. Hampefrø, havregryn, rosiner til solsorten og jordnødder som skal være friske, hvis de bliver for gamle, kan de udskille en gift, som ikke er godt for nogen. 

Blandingen kan du også bruge til dine egne fedtkugler. Smelt solsikkemargarine eller kokosolie og bland det hele sammen. Afkøles og dyp en kogle i blandingen eller hæld det i en brugbar beholder. Fuglene vil elske det.

Fugle på en foderautomat

Skal fuglene have vand? 

Ligesom sommeren har tørre og varme perioder, kan vinteren med frost også være meget tør. Hvis du sørger for, at der er frostfrit vand i nærheden af din foderplads, vil det øge dine fuglebesøg med 50%. Det kan selvfølgelig være svært at holde vandet flydende når frosten sætter ind, men med en lille plastkugle i overflade forsinkes denne frostproces, fordi kuglen i nogen tid vil flytte sig rundt i vandspejlet og holde det flydende.  

Fuglene nyder deres vandbade og drikketrug hele året. Udskift vandet så det altid er klart og indbydende. 

Hængende vandskål med fugl