Placering & Vedligeholdese af Foderbrættet

Vil du gerne se mange fugle på dit foderbræt, skal du overveje placeringen. Vi giver dig nogle gode tips samt lidt vejledning om vedligeholdelse af dit foderbræt. 

Hvor placerer jeg foderbrættet? 

Fuglene vil gerne have madro og helst ikke forstyrres for tit. Vær derfor opmærksom på trafik af køretøjer og gående. Så hvor er det bedste sted for et foderbræt? Find et egnet sted, hvor du også selv kan nyde scenerierne på foderbrættet indefra. Der er også småfuglenes frygt fra oven – spurvehøgen. Dens menu er anderledes og de små fugle vil meget gerne have et flugtsted, lige i nærheden af foderpladsen. En tæt busk eller lignede, hvor den hurtige høg ikke kan komme ind og gribe fat i byttet i flugten.  

Vil du gerne have en varieret fugleflok i din have, skal du tilbyde foderpladser forskellige steder og med varieret foder.  

Mejser er glade for at sidde på tynde grene og har tilpasset sig, så de ikke er i direkte konkurrence med musvitten, som er den store i klassen. Musvitten søger ofte efter føde tæt ved stammen, altså en foderautomat, som er solid og placeret så de hænger fast og roligt. Blåmejsen og sortmejsen er lette og sidder yderst på de små grene for at spise. Her kan du vælge en let foderautomat, som kan hænge frit fra en gren væk fra andre foderautomater. Så er der de større fugle som kærnebidder og dompap, der spiser fra foderbrættet, hvor de har plads og sikker grund under fødderne. På jorden hopper en bogfinke rundt for at finde de korn, som er blevet smidt ned fra foderbrættet. Så er der silkehaler og solsorte, som elsker de frasorterede æbler, du smider på jorden. Der er mange muligheder, og fuglene skal nok finde deres favorit foderplads.  

Et godt tip er ikke at fodre mere end der bliver spist. Rester lokker rotter eller mus til.  

Fugle på foderbræt

Vedligeholdelse af foderbrættet 

Det er ikke så ualmindeligt, at fugle bærer bakterier med sig, som kan overføres til mennesker. Det kan være de grimme campylobacter, e.coli og salmonella. Så for at undgå sygdom hos fugle og pattedyr, skal du sørge for at holde foderpladsen ren. Hen over fodersæsonen, må du sørge for at fjerne gamle madrester og vaske brættet med vand og opvaskemiddel. Alternativt kan du overhælde foderbrættet med kogende vand, så der ikke er flere bakterier på brættet. Som en ekstra sikkerhed, kan du afvaske i et desinficerende middel på 10%, især hvis du har fundet en syg eller død fugl. Skylles grundigt bagefter. Brug handsker eller vask din hænder grundigt bagefter.