10 fordele ved højbede

Planter til højbedPlanter til højbed

Er du i tvivl om du skal investere i højbede til din have? Vi har herunder listet 10 gode grunde til hvorfor det at bruge højbede er en god ide. Derudover kommer der forslag til planter til højbed og krydderurter i højbed.

1. Start sæsonen tidligere

Jorden bliver varmet hurtigere op i et højbed, hvilket betyder du kan starte med at plante tidligere end hvis du ikke brugte et højbed. Hvis der isoleres med flamingo, forstærkes denne fordel kun.

2. Få en bedre arbejdsstilling

Ved at bedene er hævet, fås en væsentligt bedre arbejdshøjde. Du slipper for at ligge på knæ nede på jorden, med bøjet ryg. Du undgår lettere at få ondt i ryggen.

3. Ukrudtet minimeres

Ukrudt kan ikke helt undgås, men ved at bedet er hævet i højden minimeres mængden der finder vej hen i bedet.

4. Begrænser sneglebesøgene

Et højbed er ikke lig med ingen snegle, men det vil være med til at begrænse antallet. Hvis du vil være næsten sneglefri i dit højbed anbefaler vi at sætte en sneglekant på, hvilket hjælper til at holde sneglene ude af din køkkenhave.

5. Større udbytte på mindre plads

Da planternes rødder har bedre plads nedad, får du et større udbytte end hvis du ikke brugte højbede. I og med rødderne vokser mere ned end til siden, kan dine planter måske også placeres en smule tættere end hvad du ellers ville gøre.

6. Stort udvalg af materialer og størrelser

I dag er der et stort udvalg af materialer og størrelser indenfor højbede, hvilket betyder du helt sikkert kan finde et der passer til dit behov. Med materialer som cortenstål, jern og galvaniseret stål får du et højbed der er i høj kvalitet og som holder i mange år frem.

7. Gør haven mere overskuelig

Ved at få dine bede flyttet over i højbede, og delt din have op i forskellige områder, får du gjort din have mere overskuelig. Dine bede bliver mere tydeligt adskilt fra hinanden, hvilket kan være med til at skabe ro i haven.

8. Gode til både nybegyndere og garvede havefolk

Højbede giver rigtig gode betingelser til dine planter, hvilket betyder at selv en nybegynder i haven med stor sandsynlighed vil få succes med haveprojektet. Den mere garvede haveperson, vil i forvejen vide alle fordelene ved et højbed og vil ikke snyde sig selv for den nydelse et højbed kan give i haven.

9. Skaber perfekte betingelser

God temperatur, bedre plads til rødderne og mindre ukrudt er med til at skabe de bedste betingelser for dine planter kan vokse sig store og fine.

10. Luftig jord

Du undgår at komprimere og fasttampe jorden, hvilket man som regel kommer til når man går rundt langs sine bede i haven. Det gør det lettere at fordele kompost og gødning med luftig jord.Skal et højbed være dit næste køb? Du kan se hele vores udvalg indenfor for højbede her.

Da cortenstålets rust kan smitte lidt af, har vi også højbede i galvaniseret stål. Disse er ideele, hvis man ønsker en sansehave for børn eller ældre, der kan finde på at læne sig ind over højbedet.

Planter til højbed

Planter der er rigtig gode til et højbed er:
Gulerødder, kartofler, løg, persille, purløg, timian, rødbeder, salat, ærter, radiser, spinat, rosmarin osv. Disse planter kræver ikke så meget og er derfor utrolig lette at gå til.